33-годишен спасител спаси Богоявленския кръст в Павел баня

 

На днешния Йордановден Владимир Руменов Пенев извади Богоявленския  кръст от водите на река Тунджа в Павел баня. 33-годишният мъж е от Павел баня и скача за кръста за трети път, като за първи път тази година е негов спасител. Всъщност самият Владимир работи като спасител, а и е водолаз. Самият той казва: „Водата си ме влече. Тя е моето второ „аз”.

 

Веднага след спасението на кръста 33-годишният мъж сподели, че цени и държи на традициите, иска да е един от онези, които ги предават на поколенията. Затова и днес във водите на р.Тунджа Владимир влезе с 9-месечния си син.

„На всички хора пожелавам здраве и благоденствие! Здраве да има, другото се нарежда!”, каза още Владимир Пенев, който получи от кмета Иса Бесоолу парична награда. Всъщност всяка година градоначалникът Бесоолу награждава с лични средства спасителя на Богоявленския кръст и му пожелава да бъде здрав, да пази традициите и да прави добро.

 

Празникът в Павел баня днес започна в 09:00 часа със Света Божествена литургия в храм „Рождество Богородично” и водосвет. След това отец Венцислав хвърли кръста във водите на Тунджа. Смелчаците тази година бяха едва шестима.

 

Имениците днес в община Павел баня са 204, от които 77 души носят името Йордан, Йордана, Йорданка. Оказва се, че най-предпочитано сред имениците е името Даньо – 83 души. Божидар и Божидара се именуват 30 лица. 14 човека носят други производни на Йордан имена.

 

В град Павел баня кръстени Йордан, Йорданка или Йордана са 26 лица, от които 10 са мъже, а 16 – жени.

 

Честит празник на всички тях, на техните семейства и на цяла България!