Павел баня „тръгна” „По стъпките на Царя и Царицата”

 

Среща на избирани пред годините Царици на розата и Царе на минералната вода с кмета на Павел баня Иса Бесоолу се проведе днес в рамките на Празника на розата и минералната вода. „По стъпките на Царя и Царицата” се провежда за първи път в града по инициатива на настоящия градоначалник. Кабинетът на кмета Бесоолу се оказа тесен да побере всички дошли, но пък срещата премина в приятелски разговори и споделени емоции от изминалите конкурси.

Градоначалникът приветства уважилите инициативата царе и царици, сред които бе и Марияна Андреева Богданова, избрана за Царица Роза през далечната 1967 г. Дамата сподели изненадата си, че след толкова години има удоволствието да си припомни и сподели емоциите от тогавашния конкурс. Тя разказа за тогавашния “избор” на Царица Роза, когато Павел баня е била още село. Днес Богданова живее в Стара Загора и вече е пенсиониран учител, но винаги се връща в Павел баня. Тя подари на кмета личния си снимков архив от конкурса през 1967 г.

На нея и на всички царе и царици кметът Иса Бесоолу поднесе специални подаръци.

В Павел баня царица на розите се избира за първи път през 1967 г. След това след известно прекъсване, през 2005 г. конкурсът е подновен, но в напълно различен вид и устав.  От тогава до сега се провежда всяка година, като през последните три години изборът е онлайн. Преди това е бил със специално сформирано за целта жури. Цариците и Царете на днешната среща приветстваха изборът да бъде онлайн и занапред.

Оказа се, че сред избраниците през годините има Царица и Цар, който от 5 година насам са и “избраници” в живота. Това са Ангелина Иванова – Царица Роза през 2018,  и Красимир Филипов – Цар на минералната вода през 2016.

Избраната през 2020 г. Милица Милушева пък бе на срещата заедно със сестра си –

Камелия Милушева – Петрова, която е избрана за Царица на розата през 2012 г.

Оказа се, че две от цариците на срещата днес – Ния Бошнакова (2010 г.) и Павлина Панова (2009) са родени на една и съща дата – 26 юли.

След срещата в кабинета на кмета Бесоолу, Цариците на Розата и Царете на минералната вода, заедно с градоначалника, засадиха розов храст, символ на приятелството между всички тях. Те си обещаха следващата година да се срещнат отново в Павел баня по Празника на розата със съвместна инициатива.

 

…….

 

До момента спонсори на Празника на розата и минералната вода в Павел баня’2022 са:

“ КАСТАМОНУ БЪЛГАРИЯ“ АД

“БЪЛГАРИЯ-ТЕКС“ АД

“ СИТИГАЗ БЪЛГАРИЯ“ ЕАД

“ЖЕНИКО“ ООД

“РОБЕРТЕТ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

“ЕНЬО БОНЧЕВ ПРОДАКШЪН“ ООД

ВЕЛИН АЛИКАНОВ

“БРИГАДА“ ЕООД

“АГРО-ПРОДУКТ“ ЕООД

ЕТ “СЛАВКОМЕРС- СТОИЛ ЗЛАТКОВ“

ЕТ „ЧЕТИРИ СЕЗОНА”

„РАЙЧЕВ И СИН” ЕООД

МЕХМЕД БЕСООЛУ – „ТЕРА – 04”

„САКИС” ЕООД

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ДПС – ПАВЕЛ БАНЯ

„ИВРА – 2009” ООД

„БУЛАТТАРС ПРОДАКШЪН КОМПАНИ” ООД

ВИВАКОМ

„АКАДЕМИЯ МАТРИКС БЪЛГАРИЯ”

„АРАЙС” ЕООД