Павел баня танцува “С дъх на рози” тази вечер

 

Над 160 участника тази вечер се включват в надиграването в Павел баня. Във фолклорния концерт “С дъх на рози” – тази вечер от 19:00 часа на лятната сцена, ще се насладите на талантливите танцьори от фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, фолклорен танцов ансамбъл „Арсенал” и фолклорен ансамбъл “Детелини”.

 

👉🏻 Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ е създаден през 1992г. в град Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Вече 26 години „Дилянка” покорява европейските и световни сцени, а спечелените награди, медали, грамоти отдавна никой не брои. Ансамбълът взима дейно участие в културния живот на град Пловдив. Репертоарът е голям, танците са от всички етнографски области. Колоритните костюми и разнообразният репертоар радват както българската, така и чуждестранната публика. Мария Кьосева се гордее със своите възпитаници. В момента ръководи над 100 души, разпределени в три възрастови групи. Много от тях танцуват в професионални ансамбли, но във всички е останала трайната любов към ритмите, багрите и магията на българския танц. С нейното име се свързват много авторски танци, които тя създава и поставя.

„Трябва да се предава щафетата на младото поколение, а аз докато мога ще бъда до децата. Най-щастливият момент за мен е мигът, в който изляза на сцената след спектакъл и видя радостта и сълзите в очите на децата, благодарността на родителите и еуфорията на публиката. Тогава си казвам – ето заради тази една минутка си заслужават всичките усилия. Ще се опитвам да поддържам българския дух, докато има такива бисерчета до мен”, признава Мария Кьосева.

 

👉🏻 Фолклорен танцов ансамбъл “Арсенал” е основан през 1984 година.

В школите на състава са се обучавали стотици деца от град Казанлък и региона.

В момента български народни танци изучават 180 деца от 6 до 16-годишна възраст, разпределени в пет възрастови групи.

Обучителният процес на децата се осъществява в отлични условия – в специална зала за репетиции в ДК „Арсенал”.

В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области на България.

Децата на ДЮФТС „Арсенал” участват в национални конкурси и фестивали, на които печелят призови места и получават престижни награди.

Освен в населените места в Розовата долина и в страната, съставът е изнасял концерти и в други държави – Румъния, Македония, Турция, Гърция и Италия.

 

👉🏻 Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” е създаден преди 30 години и в момента в него танцуват и пеят 150 изпълнители от 4 до 25 годишна възраст. През този период се е утвърдил като център на родолюбие и артистично майсторство. В репертоара му са включени  40 танца от всички етнографски области на България. Репетиционната дейност е целогодишна с концертни изяви в страната и чужбина. Членува в международната организация за танцово изкуство ЦИОФФ и е представял страната 45 пъти на  международни и световни фестивали зад граница, на които достойно е защитил името на България – в Полша, Франция, Русия, Унгария, Грузия, Италия, Испания, Румъния, Кипър, Турция, Сърбия, Македония и др. През години ансамбълът  съхранява и пренася от поколение на поколение богатото наследство и традиции на българските песни и танци, разнася славата на Павел баня навсякъде по света, възпитава подрастващите в родолюбие и усет към красотата. Съоснователите и ръководителите на ансамбъл „Детелини”-  Недка и Кольо Кавръкови, които с ентусиазъм три десетилетия култивират  дух на патриотизъм  и уважение към  българския фолклор и местните обичаи. Художествен ръководител от 2017 г. е Христо Христов, който съхрани стила и обогати репертоара на ансамбъла.

 

 

➡️  Празникът на Розата 2021 –Павел баня се организира от Община Павел баня,  представлявана от кмета Иса Емин Бесоолу и със съдействието на ПРО ЕАД – клон Павел баня:

 

1.„БЪЛГАРИЯ ТЕКС“ АД

2.„БУЛАТТАРС ПК“ ООД

3.„КАСТАМОНУ БЪЛГАРИЯ“ АД

4.„ЦЕНТРАЛНА КОНСУЛТАНСКА КОМПАНИЯ“ ЕООД

5.„САКИС“ ЕООД

6.„РОБЕРТЕТ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

7.„РАЙЧЕВ И СИН“ ЕООД

8.„БИОФОРМ“ ЕООД

9.„АРАЙС“ ЕООД

10.„БРИГАДА“ ЕООД

11.„АГРО- ПРОДУКТ“ ЕООД

12.„СИТИ ГАЗ БЪЛГАРИЯ“ ЕАД

13.„ТЕМПЕКО“ ЕООД

14.„ЕНЬО БОНЧЕВ ПРАДАКШЪН“

15.„ИВРА“ ООД

16.МЕХМЕД  БЕСООЛУ

17.ЕМИН  БЕСООЛУ

18.ПП ДПС ОБС гр. ПАВЕЛ БАНЯ

19.СИБЕЛ  РАИМ

20.ОСМАН РАИМ

21.САЛОН ЗА КРАСОТА„ ВЮЖЪН БЮТИ“ ИВА ТОДОРОВА

22.ЕТ„СЛАВКОМЕРС“-Стоил Златков

23.ЕРАЙ  МЕХМЕД

24.„ИВАНОВИ 19“ ЕООД

25.„АЛБА ГРУПС“ ЕООД

26.„АГРОХИТ“ООД

27.ЕТ„ЧЕТИРИ СЕЗОНА“