Представиха в снимки Павел баня като национален балнеолечебен център

 

С изложба кметът на Павел баня Иса Бесоолу даде началото на Празника на розата и минералната вода, който ще продължи до 10 юни – събота, когато е и кулминацията на тържествата. „Павел баня – национален балнеолечебен център” събра местни жители и гости в центъра на града, които с радост разгледаха фотосите, събирани през годините и стилно представени тази вечер в Павел баня. „Идеята на тази изложба е в рамките на празника на розата да насочим вниманието на туристите и към балнеолечението в Павел баня, макар те целогодишно да ни посещават именно заради лековитата ни минерална вода. тя е уникална със своя състав и въздействие, което има върху опорно-двигателния апарат и не само. В изложбата проследяваме в хонологичен ред създаването и изграждането на Павел баня именно като лечебен балнеолечебен център, но и формираща се като курортен такъв”, казва кметът Иса Бесоолу.

Изложбата, организирана от община Павел баня, показва каптирането на минералните извори, строежа на санаториума, изграждането на инфраструктурата. В нея са поместени фотоси от 1925 г., от 1930 г., както и такива в по-ново време – на известните личности от областта на спорта, които се лекуват и възстановяват в град Павел баня. Изложбата показва развитието на балнеологията и рехабилитацията с иновативни методи и добре подготвени специалисти.

„Всъщност не бива да забравяме, че качествата на минералната вода, находчивостта и предприемчивостта на павелбанци, редом с добрия диалог, който имаме помежду си, превръщат Павел баня в национален балнеологичен център”, подчерта кметът Бесоолу.

Спонсори и дарители на Празника на розата и минералната вода – Павел баня /2023 до момента са:

 

„САКИС” ЕООД

“КАСТАМОНУ БЪЛГАРИЯ“ АД

„ИВРА – 2009” ООД

“РОБЕРТЕТ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

„БРИГАДА” ЕООД

“ЕНЬО БОНЧЕВ ПРОДАКШЪН“ ООД

МЕХМЕД ЕМИН БЕСООЛУ

АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ – ПАВЕЛ БАНЯ

ФОНДАЦИЯ “ИСМАИЛ БЕСООЛУ”

БОГДАН ПЕТРОВ

„АРАЙС” ЕООД

ЕТ „СТОИМЕН ГЕЧЕВ”

ВЕЛИН АЛИКАНОВ

“РАЙЧЕВ И СИН” ЕООД

„БУЛАТТАРС ПРОДАКШЪН“ ООД

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ДПС – ПАВЕЛ БАНЯ

„ЖЕНИКО” ЕООД

ЗП ВАСИЛ ПОНДЕВ

„П И П “  ООД

ЕТ „ЧЕТИРИ СЕЗОНА”

ЕТ „МУТАЛИП САРАЛУ“

„ЕНДИ С” ЕООД

„ЕКСПЕРИА” ЕООД

“БЪЛГАРИЯ-ТЕКС“ АД – подаръчни комплекти

„АЛБА ТУРС” ЕООД  – подаръчни комплекти

“АГРОХИТ” ООД