Литературно-художествен музей „Чудомир“ гостува на Празника в Павел баня

 

От 9 юни до 9 юли 2021 г. във фоайето на Народно читалище „Напред – 1903г.“ гр. Павел баня ще бъде експонирана пътуващата експозиция с репродукции „Нашенци“ на Димитър Чорбаджийски. Изложбата е част от пълната възстановка на последната изложба на Чудомир, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му и представя 34 прекрасни репродукции на оригиналните картини. Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие. Творбите са  от фонда на литературно – художествен музей „Чудомир“ – Казанлък.

Чудомир – Димитър Христов Чорбаджийски е роден на 25 март 1890 г. в с.Турия, община Павел баня. Родната му къща може да се посети и днес благодарение на това, че тя била възстановена през 1990 г. по случай 100-годишнината от рождението на писателя.

Изложбата ще бъде открита в 17:30 часа на 9 юни – сряда.

Същият ден от 13:30 часа на площада пред читалището ще бъде даден стартът на празничните събития с детската творческа работилница „Нарисувай ми лято и играй с мен“, организирана съвместно от Народно читалище „Напред – 1903г.“ гр. Павел баня и Областен информационен център гр. Стара Загора. Децата ще изрисуват вагоните на своеобразния детски влак, легнал на асфалта в центъра на града със своите мечти и цветни представи за настъпващото лято.