Връчиха наградите в I-ия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в Павел баня

 

Хасковският драматично-куклен театър “Иван Димов” е носителят на голямата награда в I-ия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото”, който се проведе през изминалата седмица в Павел баня с помощта на кмета на Община Павел баня Иса Бесоолу, НЧ „Напред- 1903” и Инициативен комитет. Представлението „Роднини” заслужено получи отличието, след трудния избор, пред който бе поставено журито в лицето на: Ивелин Керанов – актьор и режисьор в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора, Дарин Маринов – директор на Държавен куклен театър – Стара Загора, Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък и д-р Йордан Гечев – председател на Организационния комитет за провеждане на Фестивала и родственик на Чудомир. 

Наградата за най-добра женска роля „Как’ Сийка“ отиде при Стефка Златкова за ролята на Как’ Сийка в „Не сме от тях“ на Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“, гр. Велико Търново. 

Отличието за най-добра мъжка роля „Лъжлив Съби“ бе присъдено на Николай Урумов за ролята му на чичо Иван в “Роднини” и Хаджи Дончо в “Българи от старо време“. Наградата на публиката „И я че изокам некой ден“ отиде при Ловешкия драматичен театър за постановката  „Българи от старо време“.

„През изминалата седмица градът ни беше център на едно от най-мащабните културни събития в района, което успя едновременно да ни разсмее, да ни понатъжи, да ни върне вярата в по-доброто утре, но и да ни провокира да бъдем по-отговорни към себе си и околните в утрешния ден. Фестивалът ни предостави възможността да се насладим на таланта и креативността на прекрасните ни български артисти. На сцената на нашето читалище се качиха изключителни професионалисти, които дадоха всичко от себе си за нас и за изкуството театър. Всеки от тях се представи повече от блестящо и заслужава голямата награда. Затова на всеки желая още много творчески успехи в бъдеще и незабравими представления!”, поздрави кметът Иса Бесоолу и пожела на всички в залата здраве, благополучие и повече моменти, в които да се усмихват: „Нека не забравяме думите на големия Чудомир, че „Най – празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж!”

Именно по инициатива на кмета Бесоолу Общината откупи постановките, а билетите се продаваха на символичната цена от 5 лв. или в пакетна цена от 20 лв. за общо петте представления. През всичките вечери на „Чудото” залата в НЧ „Напред 1903” бе препълнена с посетители не само от Павел баня, но и останалите общини от областта. 

Селекционер на спектаклите в Националния фестивал бе актьорът Николай Урумов. На сцената в читалището се играха постановките: „Роднини” на Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов“- авторски спектакъл на Орлин Дяков, „Не сме от тях” на Търновски драматично-музикален театър „Константин Кисимов”, „КОМИКадзе НА КРЪСТЮпът” – моноспектакъл на Кръстьо Лафазанов по текст на Елена Начева-Лафазанова – театър „ЕЛА“, „Пестете ни времето” по Чудомир – на театър „АМИ ДА” и „Българи от старо време” на Ловешкия драматичен театър. 

Павел баня бе домакин в продължение на седмица на първото по рода си и мащабите си събитие, посветено на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от село Турия. В последната вечер на фестивала сред зрителите в залата бе и почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев. 

Фестивалът имаше конкурсен характер и носеше артистичния псевдоним на твореца – „ЧУДОТО“, както са се обръщали накратко към него близките и приятелите му.