Бесоолу и кукерските състави в общината обсъждаха новия бюджет 

 

 

Кметът на Павел баня Иса Бесоолу се срещна днес с представителите на кукерските състави в общината. Целта на срещата бе да обсъдят възможностите за залагане на повече средства в Бюджета, които общинските съветници да гласуват. 

“Традициите трябва да се съхраняват, да се предават от големи на малки. Зная, че за поддържката на кукерските костюми са нужни не малко средства, за участията на кукерите в различни фестивали – също. Самите ние в общината имаме традиция – Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия”. Затова като Община трябва да подкрепяме и подпомагане съхраняването на традициите”, коментира Иса Бесоолу и изрази съжаление, че заради ковид пандемията, миналата година Фестивалът не се състоя. 

Провеждането му има за цел да покаже културното наследство, свързано с кукерските игри в бита на българина, да помогне за съхранението и предаването им от поколение на поколение. Маскарадните игри се провеждат всяка година през месец март на площада в павелбанското село Турия в рамките на традиционните „Чудомирови празници” и са своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна. 

Тази година Община Павел баня възнамерява да проведе маскарадните игри, но, предвид динамичната ковид обстановка в страната, решението не е окончателно.