Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Турийските кукери - втори в Разлог
Posted by SB on 2011/1/19 9:58:50 (3142 reads )

- Турийските кукери - втори в Разлог

Община Павел баня и тази година започна отлично представяне на прояви с национално значение с едно от своите чудеса – кукерите.20 кукерски групи с над 1300 участници се включиха в IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог. Уникална кукерски костюми, народни носии,оригинални танци, обреди и обичаи, показаха участниците в карнавала.                Официални гости на IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог бяха Дейвид Брандао- заместник- президент на Международния борд на Федерацията на Европейските карнавални градове, Елица Йорданова -  представител на българската секция на Федерацията на Европейските карнавални градове, гости от Македония и членове на Федерацията на Европейските карнавални градове. Фестивалът бе открит от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев.
 Шестчленно жури с председател проф. Николай Цветков  присъди първо място от IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог на с. Крупник, община Симитли. Кукерската група от с. Крупник със своите 213  маскирани участници  заслужи своята награда, след като завладяха централния площад на Разлог
 Община Павел баня се изяви с три групи – кукерите на с. Турия,  Кукерското сдружение на селата Александрово, Манолово и Осетеново и колоритните Тъжански кукери. Радостен е фактът, че добрата организация не остана незабелязана и донесе заслужена награда – второ място за турийските „Старци”.
Както повелява традицията с много гърмежи и високи огньове от запалените сламени колиби нашите участници показаха, че за хората от община Павел баня кукерските игри са неделима част от бита и традициите предавани от поколение на поколение, а най-важната цел на игрите е създаването на неповторима празнична атмосфера.
Разлог заедно с Перник са единствените български селища, които участват във Федерацията на европейските карнавални градове.