Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Забележителности : Родната къща на Чудомир
Posted by SB on 2010/11/8 16:48:09 (5816 reads )

Родната къща на Чудомир

СЕЛО ТУРИЯ се намира на 4 км югозападно от Павел баня в Сърнена гора под връх Братан по пътя за град Пловдив.                                                                                                                                                         
 
      Старото село се намирало малко по-нагоре по реката при един широк неин завой в местността „Равнака“. Било опожарено при падането под османска власт. По време на Руско-турската война е опожарено за втори път от башибозука, и тогава част от населението се заселило в близост до минералните извори и основало днешна Павел баня.
      Турия е родното място на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Родната му къща е отворена за посещение.
 
      Интерес представляват също местният Етнографски музей в читалището с много ценна сбирка за историята и етнографията на селото.     
      Над Турийската река има каменен сводест римски мост, който е отлично запазен и се ползва и днес. Под моста реката образува малък водопад, наречен „Скокът”.                                                               
      На Голям Висок /931м/ (най-близкият до селото връх на Средна гора) на 5км. западно от Турия, има останки от римска крепост „Голямото кале”.
       Една от природните забележителности над Турия е местността „Пиростията“, в която има 3 големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия. В легналия камък дори по време на суша има вода. Твърди се, че който пие от нея, ще се изцери.               
                  
      Друга интересна забележителност е древен култов комплекс "Кутело". Представлява правилно издълбана гранитна скала във формата на огромен скален котел. На около километър път има оформен кът за отдих - маси, пейки и чешма, а вековният защитен растителен вид „Кичест габър” е много рядко срещано дърво в едноименната местност. Намира се край пътя вляво на 7км. от с. Турия. До него има място за отдих.  От там се стига до местността „Каваклийка” и х. Каваклийка.
 
Къщата на Чудомир в с. Турия
 
 
РАБОТНО ВРЕМЕ НА КЪЩА-МУЗЕЙ „ЧУДОМИР”
ОТ 8.00   – 12.00 h
ОТ 13.00 – 17.00 h
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ – ПОЧИВНИ ДНИ
 
ВХОД 1.00 ЛВ / С БЕСЕДА – 2.00 ЛВ.