Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Кметът на общината уважи ветераните
Posted by SB on 2010/5/11 12:48:14 (2661 reads )

- Кметът на общината уважи ветераните

Поклон пред саможертвата на мъртвите и пред храбростта на живите
През последните години в навечерието на 9-ти май, белязал края на най-опустошителната и кръвопролитна война в историята на човечеството, в Община Павел баня светската власт и църквата обединяват усилия, за да отдадат почит пред паметта на жители от общината, загинали във войните. Юбилейната 65 годишнина от края на Втората световна война отново бе повод да се изпълни този традиционен ритуал. На 8-ми май от 18 ч. свещеноиконом Иван Тотунов отслужи в павелбанския храм „Рождество Богородично” панихида за упокой и поклон пред саможертвата на мъртвите войни. В словото си той подчерта, че Българската православна църква винаги е ратувала за световен мир и обединение между хората, защото там, където в името на доброто са събрани няколко души, сред тях е и Бог и той ги благославя за сговор, съзидание и благополучие. Зам. кмета на общината Йордана Енева поздрави дошлите да почетат паметта на своите съграждани, дали живота си за една омиротворена Европа и ги покани на следващия ден 9-ти май да участват в срещата с живите ветерани от Отечествената война. Историкът Кольо Пъдев призова да се помнят и да не се забравят имената на загиналите, изписани върху Чешмата на Майката в центъра на града – символ на вечната скръб по загиналите. През Втората световна война те са: генерал-лейтенант Бано Пиронков, полковник Васил Попсавов, подофицер Нено Иванов, кандидат подофицер Димо Ройлев и Васил Генев от с. Виден.
Трисагия (кратка панихида) отслужи в събота и свещеник Венцеслав Курочкин в габаревската църква „Свети Георги Победоносец”. Възпоменателни ритуали в памет на загиналите във войната бойци, изповядвали мохамеданската религия, бяха извършени в джамиите на селата Габарево и Манолово.
На 9-ти май от 11.00 ч. в зала „Младост” на читалище „Напред” – Павел баня, Тодор Бошнаков, председател на Организационния комитет за честване 65 годишнината от края на Втората световна война, откри тържественото събрание посветено на юбилея и на Деня на Европа. Присъстваха много граждани, живите ветерани от селищата на общината, както и почетни гости, сред които Родион Попов, посланик на Република България в Саудитска Арабия. Поздравление към ветераните произнесе кметът на Община Павел баня Станимир Радевски. Читалищният хор за школувано пеене „Тодор Мазаров” с художествен ръководител Иван Поров изпълни вълнуващите военно-патриотични песни „Священная война”, „Ден победы”, „Едничък чуй се вик”, „Тих бял Дунав”, на които с въодушевление пригласяше публиката. С много патос и потресаващи факти бе наситен докладът на генерал-лейтенант о.з. Димитър Тодоров за историята на Втората световна война, спасителната роля на Съветската армия и на Антихитлеристката коалиция и приноса на България във войната. Членовете на клуб „Литературен глас” Христо Костов, Мариела Ройлева и Полина Христова, участвали в обявения по случай юбилея конкурс, прочетоха свои стихове за войната. Жизнерадостните танци на най-малките изпълнители от ФТА „Детелини” бяха чудесен оптимистичен финал на тържеството. Участниците в него поднесоха венци и цветя пред Паметника на Майката. Цветя на гроба на загиналия партизански командир Михаил Захариев бяха поставени от г-н Станимир Радевски и полковник о.з. Илия Карагонов от с. Тъжа.
Кметът на Община Павел баня даде за ветераните тържествен обяд. Съобщено бе, че онези, които не са успели да присъстват поради влошено здравословно състояние, ще бъдат посетени по домовете и ще им бъде оказано нужното внимание. Ветераните изразиха благодарност към ръководството на общината за това, че всяка година почита мъртвите си войни и не забравя живите, което е залог, че тук историческата памет е жива, пази се и се предава на поколенията. Те бяха призовани да напишат спомени за участието си във войната, които да останат за историята на общината. За да вземем от миналото не пепелта, а огъня и да продължим по пътя на България в семейството на Обединена Европа.
                                                                                                        Йорданка Трополова