Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Приключи празника на розата и минералнара вода
Posted by SB on 2016/6/20 8:09:29 (1673 reads )

- Приключи празника на розата и минералнара вода

 
Празника на розата и минералната вода приключи, приключи и кампанията по розобера.
 
С пищен спектакъл „Избор на Царица роза – Павел баня 2016“ започна Празника на розата и минералната вода в Павел баня. Събитието се проведе на 9 юни на лятната сцена в града.

Деляна Георгиева на 19 години от Павел баня беше избрана от публиката за Царица Роза Павел баня 2016.
Осем бяха тазгодишните претендентки за царската корона. Те дефилираха в три кръга: облечени в народни носии, спортно-елегантни облекла и вечерно-официални рокли. Всяка една от тях имаше възможност да се представи индивидуално пред публиката. Водещ на спектакъла по традиция беше Драгомир Драганов, а публиката имаше възможност да се наслади на изпълненията на танцьорите от Клуб за спортни танци „Киара Н” гр. Казанлък и Николай Славеев. След коронясването на Царица Роза от кмета на общината Станимир Радевски, грандиозна заря освети небето над града.

Съгласно статута, залегнал в избора, Царица роза става представително лице на Община Павел баня до следващия Празник на розата и минералната вода през юни 2017-та и придружава кмета на официални срещи и делегации в страната и чужбина.

На втория ден от празника беше открит Международния фолклорен фестивал, в който тази година взеха  участие състави  от побратимения ни град Лиски, Русия, гр. Тулча, Румъния, камерен състав от 101 каба гайди „Каба кабадайлии” от гр. Смолян и разбира се домакините от Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Детелини” Павел баня.

В съботния ден в комплекс „Плажа” участничките в конкурса за Царица роза избраха Цар на минералната вода, след откриване на плувно лято 2016, много спортни състезания и игри. Цар на минералната вода Павел баня 2016 стана Красимир Филипов на 19 години от Павел баня. Победителите в състезанията бяха наградени от Царица роза Павел баня 2016, с награди, осигурени от Общината.
В следобедните часове се състоя кулинарното шоу на открито "Селски дворове", което имаше за цел да представи традиционни ястия, култура и бит на населените места от общината, с примамливите заглавия: „На сладки изкушения в Осетеново”, „На кисело мляко в Манолово”, „На баклава в Александрово”, „На малини в Тъжа”, „На гюлова ракия и гюлово сладко в Търничени”, „На габарско сладко от бели череши”, „На топъл хляб в Скобелево”, „На млечни продукти от щастливи крави в Асен”, „На каракачански баници в Горно Сахране”, „Образцов долносахрански двор”, „Карагитлийски курабии”, „Как се посрещат неочаквани гости в Турия”, „На дребни сладки и ликьор от рози в гр. Павел баня”, „На мъфини и наслади с младите таланти на ПГРХ – гр. Павел баня”, „На кулинарни изкушения с розово масло от „Дамасцена”, „На вино и мезе при кмета” – представен от Общинската администрация.
След като вкусиха от кулинарните изкушения, гостите на празника имаха възможността да наблюдават празнично шествие с участието на съставите от Международния фолклорен фестивал и кукери от населените места на общината.
Вечерта приключи с концертна програма от гостуващия състав от Румъния и каба гайдите от Смолян.
 
В неделя гостите на Павел баня имаха възможността да се наберат цвят от розовия масив, а вечерта беше посветена на руския ансамбъл „Фантазия” и беше наречена символично „Руска вечер”. В продължение на два часа гостите от гр. Лиски показаха великолепни танци, много пищни костюми и прекрасни изпълнения на певицата Наталия Поликарпова.
 
Както многократно водещият на празника Румен Скрински подчерта, всичко това се правеше в името и за публиката. Надяваме се, че сме успели да създадем добро настроение и емоции на всички граждани и гости на Павел баня.
И не на последно място Община Павел баня изказва своята благодарност към съорганизаторите на празника: ФТА „Детелини”, читалище „Напред-1903” и спонсорите: 
“КАСТАМОНУ БЪЛГАРИЯ” АД               „АЛБА ГРУПС” ЕООД   - ХРИСТО СТОЯНОВ
„ДАМАСЦЕНА” ЕООД    - СТОЯН СТОЯНОВ
„ЕНЬО БОНЧЕВ ПРОДАКШЪН” ООД
ЕТ „СЛАВИ – МЛАДЕН ДЕМИРОВ”
 „БРИГАДА” ЕООД - НИКОЛАЙ ХРИСТОВ         
„САКИС” ЕООД – АТАСАН КОДЖАБАШЕВ
 „АВТОПОЛИГОН” ЕООД – НИКОЛАЙ КОЛЕВ
ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ИВАН КОЛЕВ
МАГАЗИН „ГАБИ” – ВЕЛИНА ИВАНОВА
АТАНАС ТОТЕВ
 
Тазгодишната кампания по розобера започна с 20 дена по-рано от обичайното, протече с обилни валежи, което пък не позволи бързото цъфтене на розовия цвят и розобера продължи 40 дни.
Розопроизводителите в община Павел баня заявиха, че са доволни от добивите, които възлизат между 400 и 600 кг от декар, а изкупната цена е варирала от 3.80 лв. до 5,80 лв. за кг.
Проблем се оказва намирането на розоберачи, а еднодневните договори, които е трябвало да подписват, се оказва изключително трудоемко и неприемливо за страните.
Площите, засети с маслодайна роза в община Павел баня са над 5400 дка.