Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги

Проекти на норм. актове

Вътрешни норм. документи

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Паметник на Алеко Константинов в комплекс "Дамасцена"
Posted by SB on 2016/2/15 17:56:53 (2114 reads )

- Паметник на Алеко Константинов в комплекс "Дамасцена"

Паметник на Алеко Константинов се откри в Етнографски комплекс "Дамасцена" с.Скобелево, община Павел баня,на 14 февруари 2016г.
Преди около 2 години крупният производител на рози, розово масло и всички производни от него, Стоян Стоянов реализира една своя идея, като поръча изработването на скулптура на Бай Ганьо. Емблематичната фигура с мускалчетата в пояса, поседнала на пейката пред розоварната, се превърна в голяма атракция и радост за посетителите на комплекса.
И ето сега, в деня на любовта и виното, се появи и скулптура на „бащата” на Бай Ганьо, Алеко Константинов, в цял ръст на метри от своя герой.
Автор и на двете композиции е скулпторът Тамер Халил.
Фигурата на Алеко Константинов  е от бронз, висока е 2,2 м  и тежи близо 220 килограма.
По време на откриването емблематичните представители на народопсихологията ни - Щастливеца и Келепирджия номер едно - оживяха пред публиката в Скобелево, като в образа на Господин Балкански влезе актьорът Любомир Фърков, а като Алеко се изяви класикът на седмото изкуство Любен Чаталов.
Водещ на церемонията по откриването беше актьора Веселин Плачков.
Кукери прогониха злите духове и възвестиха за настъпващата пролет.

Сред специалните гости на церемонията по откриването бяха: Мануил Манев – депутат от Старозагорски избирателен район, Станимир Радевски -  кмет на община Павел баня, експерти от къщата-музей на Щастливеца в Свищов. Всички те приветстваха прекрасната инициатива на собствениците на „Дамасцена” именно тези два паметника да бъдат именно тук – в сърцето на Розовата долина, където многобройните български и чуждестранни туристи ще могат да им се радват.