Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - "Детелини"оставиха публиката в Монтиняк без дъх
Posted by SB on 2015/8/7 9:14:14 (1546 reads )

- "Детелини"оставиха публиката в Монтиняк без дъх

"Детелини": единственият балкански ансамбъл, оставил публиката в Монтиняк без дъх

Танцьори на Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Детелини" и музикантите от оркестър "Арсенал" се завърнаха от 35-то издание на Международния фолклорен фестивал под егидата на ЦИОФФ към ЮНЕСКО в Монтиняк, Франция.

"Детелини" осъществиха това 10-дневно пътуване с подкрепата на Община Павел баня.

13 държави, между които представители на Колумбия, Шотландия, Еквадор, Франция, Ирландия, Перу, Португалия, Тибет, Бенин  и други се включиха във фолклорното събитие, което се проведе на седем открити фестивални сцени в селището.

Павелбанци бяха посрещнати радушно от френската публика, която  от сърце аплодираше българските танцови шедьоври Шопска и Македонска сюита, "Ергенаши", Комитско либе" , "Гергьовден" и други, които "Детелини" изпълняванаха във фестивалната програма.

Президентът на Международната фолклорна организация ЦИОФФ за Франция и президент на фестивала в Монтиняк изтъкна, че от години френската публика не е наблюдавала българско участие на този единствен по рода си форум на ЦИОФФ във Франция. Нещо повече, той нареди павелбанския ансамбъл до вицешампионите на Южна Америка, които също бяха на фестивала. 

"Детелини" демонстрираха добра синхронизация и сценично поведение, с което бързо се превърнаха в любимци на зрителите. Тази година павелбанци бяха и единствените представители от Балканите.

Президентът на фестивала оказа още една голяма чест към България, защото избра танцьорката Лара Радева да го придружава лично в кулминационното дефиле по улиците на града.

Освен на сцените в Монтиняк, "Детелини" направиха самостоятелен концерт в съседния град Обжа и посетиха дом за възрастни хора, където внесоха настроение сред ежедневието на пансионерите.

Бе осъществена и среща на високо равнище с представителите на местната общинска администрация в Монтиняк, от която стана ясно, че почти 300 доброволци са участвали безвъзмездно в организацията и реализацията на международното събитие. 

Всеки състав си имаше и по двама гидове, които се грижеха за всичко необходимо около престоя на участващите групи в града.
Освен във фестивална Франция, "Детелини" и оркестър "Арсенал" използваха рационално задължителната по изискване 9-часова почивка по време на пътуването и се разходиха из Генуа и Венеция.

Нашата делегация си имаше и силна агитка от българи, дошли от Англия, специално за фестивала в Монтиняк, за да подкрепят павелбанци и арсеналци.

Ръководството на ансамбъла отчете достойно представяне на Международния фолклорен фестивал, като подчерта, че с участието на "Детелини" е проправен път и за други ансамбли от страната ни.
 

Румен Скрински