Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев
Posted by SB on 2015/7/20 15:04:23 (1793 reads )

- В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев

В деня на 178-та годишнина от рождението на Васил Левски в село Габарево беше открита паметна плоча на доктор Петър Алексиев и неговата съпруга Елеонора Албертова Крюгер.
На тържествената церемония присъстваха кметът на Община Павел баня Станимир Радевски, представители на Общинска администрация, общественици и културни дейци.
Станимир Радевски откри паметната плоча и поднесе венец.
Инициативен комитет в състав д-р Димитър Няголов, Янко и Георги Валерови, Димитър Калинков, Тотка Бичева и Димитър Атов преди време взе решение за изграждане на паметна плоча на уважавания лекар доктор Алексиев и неговата съпруга Нора, преселили се в Габарево след революцията в Русия от 1918 година и последвалата я гражданска война.
До 1964 година доктор Алексиев е уважаван лекар в село Габарево и околните села, а Нора Крюгер обучава габаревци на познания в областта на културата, музиката и изкуствата.
Руското семейство е прието радушно от местните и се радва на висока признателност и почит.
По време на церемонията по откриването на паметната плоча, уредникът на "Джанановата къща" Тотка Бичева благодари на спонсорите Христо Дончев и Ирина Динева, на  художника каменоделец Иван Узунов, и на Община Павел баня за оказано съдействие и подкрепа.
Жители и гости на Габарево поднесоха венци и цветя в знак на признателност.