Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Започна розоберът в павелбанско
Posted by SB on 2014/5/8 18:13:56 (1642 reads )

- Започна розоберът в павелбанско

 
Стартира розоберът в Община Павел баня. Макар че започна малко по-рано от очакваното и проливните дъждове, които се изляха в региона през изминалия близо месец, и тази година производителите се надяват на добра реколта.
Община Павел баня е известна като регион, в който един от основните поминъци на местното население е отглеждането на маслодайна роза. Тук има засети десетки хиляди декара от тази етерично – маслена култура, а на територията на общината функционират над 10 розоварни.
Средната цена, която розопроизводителите дават на берачите тази година е 60 стотинки за килограм, което е една добра възможност за осигуряване на допълнителни доходи през летния сезон. Все още не се усеща недостиг на работна ръка, но със сигурност това ще се разбере в разгара на сезона, който се очаква да е до няколко дни, уточниха производителите. Колко дни ще продължи розоберът тази година не може да се каже със сигурност, но се надяваме да поне да е до предстоящия празник на розата и минералната вода, който в град Павел баня ще се проведе от 31 май до15 юни 2014 година.