Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - От Националния гаранционен фонд се срещнаха със земеделци
Posted by SB on 2014/2/5 19:15:33 (1613 reads )

- От Националния гаранционен фонд се срещнаха със земеделци

 
Информационна среща на представители от Национален гаранционен фонд, банкови институции и земеделски производители от Община Павел баня се състоя днес 5 февруари 2014 година в зала „Младост” при Читалище „Напред” в град Павел баня. Идеята на проявата е да се популяризират възможностите за развитие на селските райони, а основната цел на фонда е да се подкрепя развитието на малкия и средния бизнес.
Държавната институция, която е създадена през 2008 година, от своя страна предоставя гаранции, допълващи обезпечението и улесняващи достъпа до финансиране на земеделците от търговските банки. Водещият срещата експерт от фонда г-н Деян Калъпчиев сподели, че през изминалата година институцията, която той представлява, има 215 одобрени проекта за кредити, които са на обща стойност над 90 млн. лв. 16 от тях са на производители от Старозагорска област, а предоставените им средства са в размер на 3.7 млн.лв.
Максималният размер на кредита, за който могат да кандидатстват земеделските производители е в размер на 3 млн. лв., а срокът на гаранцията за него е 10 години. Пред присъстващите в залата представителите на фонда разясниха и ролята на гаранционната схема, която определя максималния размер на лихвата по кредитите не повече от 9%, подпомагане реализирането на проектите, както и намаляване на изискванията за обезпечение и улесняване достъпа на стартиращи предприятия.