Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - 140 години безсмъртие
Posted by SB on 2013/2/20 11:29:51 (1896 reads )

- 140 години безсмъртие

В деня на всенародно поклонение пред славното дело на Апостола на българската свобода, ученици пяха възрожденски песни, рецитираха емблематични стихове, влезнаха в образите на Дякона и заптиетата, за да пресъздадат онзи миг, когато цяла една нация губи закрилника си.
Под патронажа на община Павел баня, по идея на читалище „Напред” и със съдействието на ръководство, учители и ученици на СОУ „Христо Ботев” бе организирана възпоминателна церемония по случай 140 години от гибелта на Васил Левски.
Дияна Шамбурова, преподавател по Български език и литература в СОУ „Христо Ботев”, откри събитието със силни думи за Апостола и добави, че „Левски успя да промени целия ни духовен мир чрез подвига си.” Последва едноминутно мълчание след което мултимедийна презентация за живота и философията на Дякона бе представена на публиката.
Ученици от 8. клас и СИП „Музика” към училището изпълниха „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев. Впоследствие „Арт ателие” при СОУ представи литературно-музикална композиция по текстове на Радой Ралин и стихове на Стефан Фурнаджиев. Тазгодишният абитуриент на СОУ „Христо Ботев”, Петко Турданов, влезна в ролята на Апостола, защитавайки делото за свободата пред съда в разиграния отказ. Накрая възпоминателната церемония завърши с „Хубава си, моя горо” в изпълнение на учениците.
Събитието уважиха председателят на Общинския съвет, Недка Кавръкова, зам.-кметовете Йордана Енева и Милена Паунова, представители на Общинска администрация, учители от СОУ „Христо Ботев” и Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, представители на павелбанската общественост, местни културни дейци и ученици.