Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги

Устройство на територията

- Обяви по ЗУТ

- Регистри

- ОУП Община Павел баня

Проекти на норм. актове

Вътрешни норм. документи

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

Брояч

Архив новини : - Йорданов ден в Павел баня
Posted by SB on 2013/1/6 11:56:29 (1898 reads )

- Йорданов ден в Павел баня

Днес Православната църква почита денят на Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание, в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”! Оттук идва и наименованието на празника- Богоявление.
В Павел баня Йордановден се отбелязва традиционно всяка година. Още от ранна утрин в църквата „Рождество Богородично” се събират хората, които присъстват на празничната църковна служба след което отнасят 'Светена"вода в домовете си. Вярва се, че както Светият дух е озарил с присъствието си кръстения Иисус, така и дарява водата с чудодейни свойства. След църковното служение, присъстващите християни, начело с духовния водач се отправят към бреговете на близката река Тунджа, където се извършва ритуалът по символичното изваждане на Кръста. В тази съхранена и до днес от поколенията обредност участват ергени. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и силен през цялата година. Поверията гласят пък, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата. На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха стотици жители и гости на Павел баня, за да станат свидетели на надпреварата по време на „диренето” на кръста в ледените води.
Тази година шестима бяха смелчаците, но  здравето и късметът няма да напуснат живота на Христо Ганчев Христов на 29 години от Павел баня, които бе смелият победител. Той пожела на своите съграждани много здраве и успехи.
На Йордановден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, а от 1993 е възобновена традицията на този празник да се освещават военните части и бойните знамена.
Честито на всички именици! Нека бъдат здрави, щастливи, силни и усмихнати през новата 2013 година.