Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги

Проекти на норм. актове

Вътрешни норм. документи

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Потушен е пожарът в Централен Балкан
Posted by SB on 2012/8/14 16:52:23 (1943 reads )

- Потушен е пожарът в Централен Балкан

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара в резервата "Соколна" между Кюйдере и Кору дере в Централен Балкан. Огънят е локализиран, съобщиха от пресцентъра на МВР.
По предварителни данни пожарът е унищожил между 3000 и 5000 декара алпийска растителност – предимно сухи треви и ниски храсти, но заради недостъпната местност щетите ще се уточняват тепърва.

Теренът е силно пресечен, скалист и недостъпен за пожарна техника. Огънят е на около 1400-1500 метра надморска височина. До него се ходи 2-3 часа по тесни пътечки. Западната част на пожара пък е навлязла в много дълбоко дере, което е абсолютно недостъпно.

Областният управител на Стара Загора Недялко Недялков заяви, че една от машините е управлявана лично от командира на хеликоптерите в авиобаза Крумово ген. Златев, предаде БГНЕС. Всяка от тях разпръсква по 2 тона вода на курс, като днес машините са направили по 12-13 облитания. Хеликоптерите са черпили вода от язовир Копринка.

В гасенето се включиха и 100 души, сред които 49 военни от Казанлък, 30 пожарникари и 12 служители на природния парк "Централен Балкан". 50 души останаха в резерв. Не се допусна участието на доброволци заради изключителната сложност и опасност на терена, който предполага гасене само от професионалисти.

Не е засегнато тисовото находище - най-голямото в България, тъй като то се намира в долината на р. Габровница, на изток от Кюй дере