Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Йордановден
Posted by SB on 2012/1/9 10:44:04 (2507 reads )

- Йордановден

                В Павел баня Йордановден се отбелязва традиционно всяка година. Още от ранна утрин в църквата „Рождество Богородично” се събират миряни, който присъстват на празничната църковна служба след което отнасят осветена от духовното лице вода в домовете си. Вярва се, че както Светият дух е озарил с присъствието си кръстения Исус, така и дарява водата с чудодейни свойства.  След църковното служение, литийното шествие, начело с духовния водач, се отправя към бреговете на близката река Тунджа, където се извършва ритуалът по символичното изваждане на Кръста. В тази съхранена и до днес от поколенията обредност участват ергени. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и силен през цялата година. Поверията гласят пък, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата.
Днес на моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в ледените води.
                Редица ентусиасти взеха участие, но със сигурност здравето и късметът няма да напуснат Новата година на Христо Митков Стефанов от Павел баня, които извади Светия кръст. Той пожела много здраве, щастие и успехи на своите съграждани.
                На Йордановден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, а от 1993-та е възобновена традицията на този празник да се освещават военните части и бойните знамена.
                Честито на всички именници! Нека бъдат здрави, щастливи, силни, усмихнати и издръжливи на житейските изпитания, така както понасят ледените води на реката.
По материал на Румен Скрински