Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги


ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Гарудис се срещна с павелбански учители
Posted by SB on 2011/11/23 8:50:21 (2976 reads )

- Гарудис се срещна с павелбански учители

На 19.11.2011 година в Софийска градска галерия учители от СОУ „ Христо Ботев”, гр. Павел баня, се срещнаха със световно известния художник Михалис Гарудис. Име, което е популярно за павелбанци, тъй като през 1954 година той завършва тук прогимназиалното си образование. 
През учебната 1985/86 година Михалис Гарудис приема да нарисува три пана фреско, едно от които е подарък от художника за училището, в което е научил български език и където са първите му изяви – портрети, плакати и рисунки от училищния живот.
Срещата разкри човек, който носи топлия български дух в себе си. Върнаха се спомени от детството, в което с нескрито вълнение художникът е наизустявал стихове на Ботев. Спомени, които припомниха имената на Чудомир, Христо Пъдев, Тодорка Манчева.
Днес той гостува в България със своята изложба. Особено впечатление правят платната със здравите корени по тях. И онези, които изживяват насладата от видяното, остават с впечатлението, че корените на твореца Гарудис не са само там, в слънчева Гърция, а и тук - в България. Там някъде в сърцето на Розовата долина.