Община Павел баня

Контакти

КОНТАКТИ: >>


Главно меню

Административни услуги

Проекти на норм. актове

Вътрешни норм. документи

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

Информация

E_mail

Архив новини : - Първото "Хоро в Розовата долина"
Posted by SB on 2011/10/4 16:12:00 (2983 reads )

- Първото "Хоро в Розовата долина"

                На 10 септември площада в Павел баня оживя. Повече от три часа фолклорно веселие поддържаше празничното настроение от серията емоции, посветени на 8-ми септември- ден на град и община Павел баня.
                За пръв път народните ритми се обединиха в свой празник, наречен „На хоро в Розовата долина”. Той бе организиран от Община Павел баня, читалище „Напред 1903” и фолк- фитнес клуб „Павелбанци” с финансовата подкрепа на община Павел баня.
                Фолклорната фиеста, макар и за пръв път провеждана, със сигурност ще се установи като една от ревниво пазените традиции в културния корпус на градчето. Празникът е сам по себе си магнетичен, а тази му колоритност се дължи на изключителното излъчване, с което всяка една от представилите се групи зарази многобройната публика.
                11 на брой бяха всички клубове и формации, които участваха. Ритъм и настроение се носеха от Калофер, Стара Загора, Плачковци, Ямбол, Казанлък, Силистра, с. Шейново и Павел баня и огласяха централният площад на домакините.
                По регламент всяка танцова група имаше по 10 минути, за да представи своето изпълнение, а в самото начало всички клубове загряваха върху Дунавско хоро. В самия край статутът на първия фолклорен празник предвиждаше и 3-минутна импровизация върху Варненски танц.
                Всеки клуб бе подготвил набор от предимно трудни танци, а само на места прозираше познатото и обичано Право хоро. Идеята на организаторите докато една група се изявява пред зрителите, останалите да „загряват” пред сцената, не просто се състоя, а и към замисленото активно се включи и публиката, която след първите 45 минути бе абсолютно настроена за веселие.
                И все пак преобладаващите танци на празника бяха Трите пъти, Четворно хоро или по- популярно с песента „Залюбих мамо три моми”, както и Дайчово, което бе определено за традиционно на подобен тип форуми.
                В самия край на „На хоро в Розовата долина” всички танцови групи, клубове и състави от цялата страна получиха по една торта, плакети, символични подаръци и грамоти за участие, осигурени както от генералния спонсор, така и от частни дарители.
                Идеята на организаторите е традицията на фолклорното шоу да бъде продължена в рамките на празниците, посветени на град и община Павел баня, които ежегодно събират жители, гости и почитатели не само на курортното селище, а и на цялата Розова долина, шепнеща словата за старите времена в своята красота и необятност…